Θοδωρής Ρακόπουλος – ‘Νυχτερίδα στην τσέπη’

Οι πολλαπλές ζωές μιας νυχτερίδας

Το γκροτέσκο, η γοτθική ατμόσφαιρα, το παράδοξο. Η λογοτεχνία αφηγείται ιστορίες με ξεκάθαρο σκελετό, αλλά με ανατροπές και παράξενες γωνίες ή στροφές. Τέτοια, παράξενα ίσως, είναι τα διηγήματα τού «Νυχτερίδα στην τσέπη». Εἰναι ένα βιβλίο σκοτεινό αλλά με ανατρεπτικές και σωτήριες αχτίδες χιούμορ.

Περιέχει είκοσι ιστορίες με ανθρώπους, τοπία και ζώα σε τρυφερά και κάποτε άγρια τρίγωνα. Το πλάνο εστίασης αλλάζει: περνά από τη Δυτική Μακεδονία στη Χαλκίδα, το Αιγάλεω, το νότιο Λονδίνο, του Ζωγράφου, την Κύπρο, ένα αιγαιοπελαγίτικο βραχονήσι, ένα πυκνό δάσος, την Εθνική οδό, την παιδική ηλικία και την Ωκεανία.

Οι πρωταγωνιστές βρίσκονται πάντα στο μεταίχμιο, σε μια σκοτεινή στιγμή, συχνά σε ένα σημείο καμπής για τη ζωή τους που χρειάζεται αυστηρές αποφάσεις και προτεραιότητες. Κάποιες από αυτές τις αποφάσεις έχουν θύματα, συχνά μάλιστα τους ίδιους. Κάποιος ερωτοτροπεί με μια φίλη του πάνω από μια κάρα αγίου, κάποια ανησυχεί για τις βουλιμικές τάσεις της κόρης της, κάποια άλλη για τον θάνατο της μητέρας της.

Σε ένα διήγημα, δύο αντίζηλοι είναι οι μόνοι κάτοικοι του ίδιου μικρού νησιού, δίπλα σε αδηφάγους γλάρους. Σε ένα άλλο, ένα κοπάδι λύκων καταφεύγει στο δωμάτιο μιας όμορφης κοπέλας. Αλλού, ένας ακόμη ερωτευμένος βρίσκεται προσκεκλημένος στο γάμο της πρώτης του αγάπης.

Η αίσθηση του bildungsroman κυριαρχεί αλλού: μία νεαρή κοπέλα περιμένει τη θεία από την Αυστραλία, για να φύγουν μαζί. Ένας έφηβος χρησιμοποιεί το φαγητό που ετοίμασε η ξαδέλφη του για άλλου τύπου ηδονές. Ένας φαντάρος ανακαλύπτει το μυστικό του μυστηριώδους συστρατιώτη του, που εξαφανίζεται κάθε νύχτα στην περίπολο. Ένας ἀνεργος Ἐλληνας, μετανάστης στο Λονδίνο, αντιλαμβάνεται πως ο αφρικανός γείτονάς του δεν είναι εκείνος που νόμιζε. Η Βασιλική Ορνιθολογική Εταιρία, σε δύο διηγήματα που συνομιλούν, βρίσκεται μπροστά σε ανησυχητικές ή απελευθερωτικές ανακαλύψεις.

Ο κόσμος της Νυχτερίδας στην τσέπη είναι σφιχτοδεμένος, το κλίμα συγκεκριμένο. Ο στόχος είναι η απόδοση μιας ατμόσφαιρας που μιλά για δύσκολες καμπές χωρίς ίχνος βάρους ή νοσηρότητας, αλλά με λυτρωτικές στιγμές και εκπλήξεις. Είναι ένα βιβλίο ,πού  ταιριάζει σε πολλές διαφορετικές αναγνωστικές προτιμήσεις, γιατί είναι κάπως έκκεντρο, οι χαρακτήρες του συγκεκριμένοι, αλλά κάπως αλλού. Το κέντρο τους είναι πάντα αλλού και παλεύουν να το μεταφέρουν στη ζωή τους. Ο αναγνώστης τούς βρίσκει στη διάρκεια αυτού του αγώνα.

Ο Θοδωρής Ρακόπουλος γράφει στις «Βιβλιοπαρουσιάσεις»

Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1981 στο Αμύνταιο. Σπούδασε Νομικά και Κοινωνική Ανθρωπολογία.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή Φαγιούμ (Μανδραγόρας, 2010), διακρίθηκε στο 1° Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ (2011) και με το Κρατικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2011). Έγραψε επίσης τα βιβλία Ορυκτό δάσος (Νεφέλη, 2013) και Η συνωμοσία της πυρίτιδας (Νεφέλη, 2014). Και τα δύο βρέθηκαν στη μικρή λίστα υποψηφίων για το Βραβείο Ποίησης του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης.
Έχει δημοσιεύσει ποιήματα, δοκίμια, μεταφράσεις και κριτική σε λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες (ενδεικτικά: Καθημερινή, Αυγή, The Books’ Journal, Ποιητική, κ.ά.) ενώ είναι στην συντακτική ομάδα του περιοδικού Τα Ποιητικά. Έχει δρομολογήσει την έκδοση ενός τόμου με μεταφράσεις ποιημάτων του Φίλιπ Λάρκιν. Διατηρεί το blog Η Αφρική με οποιοδήποτε άλλο όνομα.

Το βιβλίο με τα διηγήματα του Θοδωρή Ρακόπουλου Νυχτερίδα στην τσέπη (2015) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νεφέλη

Σχέδιο εξωφύλλου: Μιλτιάδης Πεταλάς

Σχόλια

σχόλια