18/04, 2019 - ΑΛΛΟ   

Μαρία Μοντεσόρι

  Μαρία Μοντεσόρι. Η γιατρός που άλλαξε το σχολείο βάζοντας το παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εγκατέλειψε τη φασιστική Ιταλία και αφοσιώθηκε στα παιδιά. Η Μαρία Μοντεσόρι ήταν μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ιταλικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Όχι μόνο γιατί το... διαβάστε περισσότερα»

Υπάρχεις. Ζεις όμως;

  Ξυπνάς πάντα την ίδια ώρα, ετοιμάζεσαι μηχανικά σαν καλοκουρδισμένο ρομποτάκι, αναλαμβάνεις τα καθήκοντά σου σαν μια – τέλεια – προγραμματισμένη μηχανή, πληρώνεις λογαριασμούς, επισκέπτεσαι υπηρεσίες και περιμένοντας στην ουρά το μυαλό σου ταξιδεύει. Πάει σε μέρη μακρινά, κάνει εκδρομές,... διαβάστε περισσότερα»

Ηθικές αξίες και αυτοσεβασμός

  Άτιμο πράγμα να τα κυβερνάει όλα το χρήμα. Τώρα να μου πεις δεν φταίνε πάντα μόνο αυτοί που το έχουν. Φταίνε και οι άλλοι που ενώ ξέρουν ότι οι φραγκάτοι τους ρίχνουν δόλωμα εκείνοι τσιμπάνε σαν χάνοι. Φταίει και... διαβάστε περισσότερα»

Τα αγρίμια

Μανία που έχουνε οι άνθρωποι να κρύβουνε τ’αγρίμια που’χουν μέσα τους. Να τα καταχωνιάζουνε στο πίσω – πίσω μέρος του μυαλού τους κι’ άλλες φορές να τα στριμώχνουνε λίγο παραδίπλα απ’την καρδιά τους. Κάποιες άλλες φορές πάλι να τα κουκουλώνουνε... διαβάστε περισσότερα»

Το έγκλημα της εποχής μας: αδιαφορία!

«Πού να βρω μια ψυχή σαρανταπληγιασμένη κι απροσκύνητη, σαν την ψυχή μου, να της ξομολογηθώ;» Νίκος Καζαντζάκης Πως είναι να σκοτεινιάζει ο ουρανός και να ψάχνεις για μια αχτίδα ήλιου; Και να’ ναι άραγε αλήθεια πως κάνει το σουλάτσο του... διαβάστε περισσότερα»

Xαμένη παρτίδα

Και αν τολμήσαμε να ονειρευτούμε μια νύχτα ξύπνιοι, χαμένη παρτίδα. Και αν ανταλλάξαμε εκείνο το φιλί ένα ανοιξιάτικο βράδυ, χαμένη παρτίδα. Και αν προσπαθήσαμε να φτάσουμε στις μύτες των ποδιών όσα κρυφά ποθήσαμε, χαμένη παρτίδα. Και αν συναναστράφηκαν τα χείλη... διαβάστε περισσότερα»
15/03, 2019 - ΠΕΖΟΣ ΛΟΓΟΣ   

Η άγνωστη «Σιμόν ντε Μποβουάρ του αραβικού κόσμου»

Ένα νέο βιβλίο και μια ανάρτηση στο Facebook μάς συστήνουν τη Ναουάλ Aλ Σααντάουι, που έφτασε να φυλακιστεί για τον αγώνα της για τα γυναικεία δικαιώματα. «Πολύ πριν το κίνημα #MeToo, υπήρξε η Φιρντάους» σχολιάζει η ιστοσελίδα για θέματα λογοτεχνίας... διαβάστε περισσότερα»
14/03, 2019 - ΘΕΑΤΡΟ   

Δημοτικό θέατρο Πάτρας «Απόλλων»: Η μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο

Το παλαιότερο σωζόμενο κλειστό θέατρο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ βρίσκεται στην αχαϊκή πόλη και θυμίζει Ιταλία… Ταξιδεύουμε νοερά μέχρι την Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Τι κι αν βρισκόμαστε σε ελληνικό έδαφος, η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει ένα μυστικό... διαβάστε περισσότερα»
1/03, 2019 - ΠΟΙΗΣΗ   

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

  Μόνο εσύ κι εγώ ανθέ της ψυχής μου είδαμε το μυστικό σώμα της άνοιξης. Μόνο εσύ κι εγώ είδαμε: Στις ακακίες τις καθαρές καρδιές των πουλιών να φεύγουν απ' τα σώματά τους και να χορεύουν χορούς ανείδωτους. Στα μεθυστικά... διαβάστε περισσότερα»

Το γράμμα που αναζητά παραλήπτη

  Ξεκινώ να σου γράφω στη νυχτερινή σιγαλιά. Ποτέ δεν ήμουν πρωινός τύπος. Ούτε και εσύ. Ένα από τα πολλά που αγαπώ πάνω σου. Εξάλλου νύχτα σε γνώρισα. Η στιγμή που γύρισα και σε κοίταξα. Η στιγμή που ο χώρος,... διαβάστε περισσότερα»
Σελίδες:1234567...95»