25/02,2018 - ΜΟΥΣΙΚΗ   

Γιατί ονομάστηκαν ABBA;

 

Γιατί ονομάστηκαν ABBA; Τα δύο ζεύγη που συνέθεσαν το πανίσχυρο μουσικό brand

Είναι το τρίτο σε πωλήσεις συγκρότημα όλων των εποχών μετά τους Beatles και τους Queen. Υπήρξε παράλληλα το πρώτο από μία μη αγγλόφωνη χώρα που είχε τόσο έντονη παρουσία στους καταλόγους επιτυχιών της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ιρλανδίας.

Οι ABBA ήταν ένα πραγματικό φαινόμενο της δεκαετίας του ’70. Πολλοί τους έχουν συνδέσει με τη νίκη στη Eurovision το 1974, αλλά φυσικά ήταν κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτό. Η πρωτιά εκείνη τους βοήθησε ασφαλώς να εξαπλώσουν τη φήμη τους, αλλά για να αποκτήσει θρυλική υπόσταση το σουηδικό γκρουπ το «Waterloo» δεν ήταν παρά ένα εφαλτήριο στη μετέπειτα πορεία.

Πως προέκυψε όμως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand στην παγκόσμια ιστορία του πενταγράμμου; Η ιστορία έχει ως εξής: Το 1969 η ανερχόμενη τότε τραγουδίστρια Agnetha Fältskog αρραβωνιάστηκε με τον συνθέτη και στιχουργό Björn Ulvaeus. Ο τελευταίος συνεργαζόταν μουσικά με τον Benny Andersson, ο οποίος είχε τότε σχέση με την Anni-Frid Lyngstad, που όπως και η Fältskog γινόταν όλο και πιο δημοφιλής τραγουδίστρια στη Σουηδία.

Το 1971 Fältskog και Ulvaeus παντρεύτηκαν και ένα χρόνο αργότερα το καρέ των μουσικών αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του. Επιλογή ήταν το όνομα του γκρουπ να απηχεί στα αρχικά των μικρών ονομάτων τους (θα μπορούσε δηλαδή να λέγεται και BABA, η ABAB…).

Το 1978 παντρεύτηκε και το ζεύγος Andersson – Frid Lyngstad, ύστερα από εννιαετή σχέση. Ήταν η χρονιά που αποφάσισαν να χωρίσουν ο Ulvaeus με την Fältskog, με το διαζύγιό τους να εκδίδεται το 1980. Την ίδια χρονιά χώρισε και το έτερο δίδυμο των ABBA (!), για να καταλήξουν σε επίσημο διαζύγιο το 1981.

Τόσο ο Ulvaeus, όσο και ο Andersson παντρεύτηκαν ξανά το 1981, ο πρώτος τη μουσική δημοσιογράφο Lena Källersjö και ο δεύτερος την τηλεοπτική παρουσιάστρια Mona Nörklit. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι τέσσερις συνέχισαν τις κοινές εμφανίσεις του έως το Δεκέμβριο του ’82, οπότε και η -απορρέουσα από την επιδείνωση των προσωπικών σχέσεων- δημιουργική παρακμή έριξε τους τίτλους τέλους στην πιο επιτυχημένη μπάντα μη αγγλόφωνης χώρας όλων των εποχών.

Το φινάλε δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα. Οι δύο συνθέτες και στιχουργοί παρέμειναν συνεργάτες για λίγο καιρό ακόμα, ενώ οι Fältskog και Lyngstad αφοσιώθηκαν σε σόλο, διεθνή καριέρα. Η τελευταία κοινή εμφάνιση τους ήταν σε τηλεοπτική συνέντευξη το 1986, ενώ η επόμενη το 2008, στη σουηδική πρεμιέρα της ταινίας «Mamma Mia!».

Το soundtrack της ταινίας σημείωσε τεράστια επιτυχία – ανεβαίνοντας στο Νο. 1 των charts των ΗΠΑ – και γεννώντας προσδοκίες στους φανατικούς οπαδούς του γκρουπ για ενδεχόμενη επανένωση. Κάτι ωστόσο που απέκλεισαν κατηγορηματικά – προς απογοήτευση όλων – οι Ulvaeus και Andersson, σε συνέντευξη τους στη «Sunday Telegraph», λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα του «Mamma Mia!».

Σχόλια

σχόλια