Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Νέα εποχή

«Φάουστ» από την Κατερίνα Ευαγγελάτου με τους Νίκου Κουρή και Χάρη Φραγκούλη, «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, φεστιβάλ από 20άρηδες, συναυλία της Ελένης Καραϊνδου και έκθεση με τίτλο «Θρύλε Θεέ μου…» θα δούμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο Νίκος Διαμαντής ανέλαβε επισήμως την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τον επόμενο χρόνο και στη σημερινή συνέντευξη τύπου, που δόθηκε για την ανακοίνωση του προγράμματος, φάνηκε να υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, καλή διάθεση και όραμα για ένα ζωντανό, «υπερ-τοπικό» θέατρο. Υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον κι όπως θα δείτε στο πρόγραμμα που δημοσιεύουμε παρακάτω ο πειραιώτης Νίκος Διαμαντής ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα έχοντας στην ατζέντα του ένα μελετημένο πρόγραμμα παραστάσεων, εκθέσεων και δράσεων, συνεπές με τις προθέσεις του για ένα θέατρο που να μιλά σύγχρονη γλώσσα και να «αφορά όλο τον Πειραιά» από τα Ταμπούρια, μέχρι την Δραπετσώνα και τον Κορυδαλλό.

Δουλεύοντας με «σύνεση, ορθολογισμό, εξωστρέφεια, αλληλεγγύη» θα ήθελε όπως και απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής, Τάκης Τζαμαργιάς, να γίνει ο Πειραιάς «Πύλη Πολιτισμού» και χαρακτηριστικά δηλώνει: «Το Δημοτικό Θέατρο με το παρελθόν λειτουργίας του, συνεχίζει και γεννά μνήμες στους κατοίκους του Πειραιά, οι οποίες δημιουργούν την προσδοκία μιας νέας θεατρικής ακμής. Ο συμβολικός χαρακτήρας του στενά συνδεδεμένος με το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποτελεί πύλη διάχυσης προς την πόλη του Πειραιά και της Αθήνας, την Ελλάδα ,τα Βαλκάνια και το εξωτερικό… Ταυτόχρονα, η ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση (ευρισκόμενο πάνω στον άξονα που συνδέει Αθήνα και Πειραιά ) αποτελεί πλεονέκτημα καθώς όντας φυσική απόληξη των οδών Πειραιώς και Συγγρού, συνδέει πολιτιστικά την Αθήνα ,με την Στέγη, το Αστεροσκοπείο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ,αλλά και το Μουσείο Μπενάκη ,το Ίδρυμα Κακογιάννη, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Φεστιβάλ Αθηνών ,το Σχολείο, το Εθνικό Θέατρο, με τον Πειραιά λίγο πριν διαχυθούν μέσα από το λιμάνι».

Το budget το οποίο έχει στη διάθεση του είναι περιορισμένο, κι αυτό φρόντισε να μας το ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής ο δήμαρχος. Ο προϋπολογισμός που έχει προβλέψει, αυτή τη στιγμή, ο Ο.Π.Α.Ν για το θέατρο είναι € 350.000, ενώ υπάρχει πάντα η αισιοδοξία να βρεθούν χρήματα από χορηγίες. Ο κύριος Μώραλης υπολογίσει σε ένα ποσό εσόδων και από την εκμετάλλευση του κυλικείου ενός του Δημοτικού Θεάτρου αλλά και τον καταστημάτων που βρίσκονται γύρω, γύρω.

Μέχρι το τέλος της σεζόν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα φιλοξενήσει παραστάσεις που έχουν διαγράψει επιτυχημένη πορεία σε άλλες θεατρικές σκηνές. Αυτές είναι «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη με την Δήμητρα Χατούπη (20-23 /3 ), «Το ξυλάδικο του Βόλου – Διπλό Βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή», μια παράσταση που παίχτηκε μόνο στο Βόλο σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αρμένη, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο (25-29/3 ), τρεις όπερες τσέπης «Η αρκούδα» του William Walton σε μουσική διδασκαλία- ζωντανή εκτέλεση του Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή, «Μέντιουμ» του Gian Carlo Μoretti και «Η μάντισσα» του Ανρί Σωγκέ από την από την ομάδα The Medium Project (30, 31/3 ).

Τον Απρίλιο τη σκυτάλη παίρνει η σκηνική σύνθεση «Αχ!» της ομάδας Bijoux de Kant (17- 19/4 ) και το πρόγραμμα συνεχίζει με τι παραστάσεις των έργων «Θέλω να δω τον Πάπα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (29, 30/4 και 2, 3, 5, 6, 7/5 ), «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (1-5/4 ), «Ωραία Ελένη» του Όφενμπαχ σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ (9, 10/5 ), «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βασικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμοκ ή η ανουσιότητα του να ζείς» της Λένας Κιτσοπούλου από το Θέατρο Τέχνης (22- 31/5 ). Την Μεγάλη Τρίτη 7/4 το ΔΘΠ θα φιλοξενήσει «Το Πάσχα της ζωής μου ….» στο οποίο θα συμμετέχουν λογοτέχνες, ποιητές και καλλιτέχνες με κείμενα για το «Πάσχα της ζωής τους».

Ο εικαστικός Χρήστος Μποκόρος θα παρουσιάζει την έκθεση «Τα στοιχειώδη» (4/5 ) και η σεζόν θα κλείσει με το Φεστιβάλ νεανικής δημιουργίας «Inport Festival» (12-14/6 ), που έχει σαν στόχο να προβάλει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των 20άρηδων.

Σχόλια

σχόλια