15/03,2017 - ΜΟΥΣΙΚΗ   

35 χρόνια πριν: Η πρώτη συναυλία των Metallica

14 Μαρτίου του 1982 και ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινά.. Ποιός απ’ τους θεατές να φανταζόταν εκείνη τη βραδιά στο Radio City στην California, ότι παρακολουθούσε το live ντεμπούτο μιας μπάντας που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κολοσσό;

Ο χρόνος γυρίζει 35 χρόνια πίσω, σε μια εποχή που ο Lars Ulrich, έχοντας ζητήσει τη βοήθεια του φίλου του και trep-trader, Ron Quintana, ο οποίος μάλιστα εκείνη την εποχή ήταν από τους πιο ενημερωμένους metal-heads του Bay Area, έχει καταλήξει στο ότι το όνομα που θα ταίριαζε καλύτερα για την νέα μπάντα που ετοιμάζει, είναι το METALLICA. Παρέα με τον James Hetfield, που ήδη έχει πειστεί να προσπαθήσουν από κοινού να πετύχουν κάτι, αλλά και τον συμμαθητή και συγκάτοικο του Hetfield, Ron McGovney, ξεκινούν πρόβες στο γκαράζ του τελευταίου, ηχογραφώντας σε ένα τετρακάναλο το “Hit the Lights”.
Ο James ηχογραφεί όλες τις ρυθμικές κιθάρες και το μπάσο, ο Lars τα τύμπανα, ενώ για το solo θα καλέσουν έναν έγχρωμο κιθαρίστα, τον Lloyd Grant. Την ίδια περίοδο παρ’ όλα αυτά, δοκιμάζουν έναν ακόμη κιθαρίστα, που έχει απαντήσει στη σχετική αγγελία που έχει βάλει η μπάντα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Dave Mustaine, ο οποίος τελικά θα αναπληρώσει την κενή θέση του δεύτερου κιθαρίστα. Το νεοσύστατο σχήμα, είναι έτοιμο πλέον να ξεκινήσει συναυλίες, η πρώτη εκ των οποίων δίνεται στις   14 Μαρτίου του 1982, στο Radio City στο Anaheim.

Η πρώτη, λοιπόν, συναυλία των Metallica, έναν χρόνο και κάτι πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, ‘Kill ‘Em All’, είχε μία setlist 9 κομματιών, με δύο μόλις απ’ αυτά να είναι δικά τους (‘Hit The Lights’ και ‘Jump In The Fire’) και τα υπόλοιπα 7 να είναι διασκευές μπαντών της NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal) σκηνής.

Setlist:

1. Hit the Lights

2. Blitzkrieg (Blitzkrieg cover)

3. Helpless (Diamond Head cover)

4. Jump in the Fire

5. Let it Loose (Savage cover)
6. Sucking My Love (Diamond Head cover)
7. Am I Evil? (Diamond Head cover)
8. The Prince (Diamond Head cover)
9. Killing Time (Sweet Savage cover)

 

Στην εν λόγω συναυλία, καθώς και στις υπόλοιπες τέσσερις που ακολούθησαν, ρόλο τραγουδιστή είχε αναλάβει ο James Hetfield, μια και δεν έβρισκαν κάποιον τραγουδιστή, αφήνοντας τον Dave Mustaine υπεύθυνο για τις κιθάρες.
Στην πρώτη συναυλία των METALLICA, οι θεατές ανέρχονταν περίπου στα 100 άτομα, οι περισσότεροι φίλοι και συμμαθητές των μελών του συγκροτήματος, ενώ η αμοιβή τους ήταν 15 δολάρια!!

    Στο πρώτο κιόλας τραγούδι, το “Hit the lights”, ο Mustaine έσπασε μια χορδή και έκανε πάνω από ένα τέταρτο να την αλλάξει.

   Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η μπάντα στις πρώτες της συναυλίες δεν ανακοίνωνε ότι τα τραγούδια που έπαιζε ήταν διασκευές, αφήνοντας την εντύπωση στο κοινό ότι ήταν δικά της, χωρίς από την άλλη βέβαια κανείς εκ των μελών της να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

ο Lars Ulrich θυμάται:Το 90% του κόσμου είχε έρθει για τον Dave Mustaine. Και το λέω αυτό με απόλυτα θετική έννοια. Ο Dave ήταν πολύ δικτυωμένος, ενώ εγώ και ο James πιο μοναχικοί τύποι, κυρίως είχαμε ο ένας τον άλλον.

Έναν περίπου μήνα μετά, στις 23 Απριλίου του ίδιου έτους, αποπειράθηκαν να παίξουν ένα live με 5μελές line-up (στη δεύτερη κιθάρα ο Brad Parker, επίσης γνωστός ως Damion C. Phillips), χωρίς, όμως, να καταφέρουν να πιάσουν καλή απόδοση… Όσο για την τρίτη τους φορά, στις 25 Μαΐου, ο Hetfield έδωσε την πρώτη του συναυλία στην οποία τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα.

Από ‘κει και πέρα, η ιστορία είχε ήδη να γράφεται. Οι Ron McGovney και Dave Mustaine ακολούθησαν χωριστούς δρόμους με την μπάντα και αντικαταστάθηκαν από τους Cliff Burton και Kirk Hammett αντίστοιχα, ο πρώτος δίσκος των Metallica ήρθε μετά από έναν περίπου χρόνο και το κοντέρ δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει χιλιόμετρα.

35 χρόνια μετά, με το κοντέρ να έχει γράψει εκατομμύρια χιλιόμετρα και τους Metallica να έχουν παίξει σε κάθε πιθανή κι απίθανη γωνιά του πλανήτη, έχοντας πολυάριθμους fans όπου κι αν πάνε, τα πιτσιρίκια που τα «έβρισκαν σκούρα» στις 14 Μαρτίου του 1982, στρογγυλοκάθονται στον θρόνο της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας.

 

 

Σχόλια

σχόλια