14/10,2018 - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ   

Ο ταλαντούχος κ.Banksy: Ποιος είναι ο καλλιτέχνης – φάντασμα

Κανένας δεν βγήκε χαμένος απ’ τη «φάρσα» του Banksy. Ούτε καν ο οίκος που, όπως φαινόταν, θα είχε να αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα από τον πλειοδότη του έργου.

«Ο πίνακας με ένα κορίτσι να αφήνει να χαθεί από τα χέρια του ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς που έκανε πρωτοσέλιδα τις τελευταίες ημέρες ήταν απλά η τελευταία συνεισφρορά του αυτού του φαινομένου της τέχνης που ονομάζεται Banksy στην εμπειρική μελέτη της αξίας της τέχνης» (Bloomberg).

Με κάπως πιο απλά λόγια ο Βρετανός καλλιτέχνης-φάντασμα, που τα κατορθώματά του είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο, κι έχει ανακηρυχθεί όχι τυχαία «σύγχρονος πάπας του γκράφιτι» σκόραρε ξανά. Ο πίνακάς του, «Το κορίτσι με το μπαλόνι» που αυτοκαταστράφηκε αμέσως μετά την πώλησή του σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι τιμής 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων αποδείχτηκε μια «φάρσα» που απλά γιγάντωσε τη φήμη του στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Κανένας δεν βγήκε χαμένος απ’ αυτή τη «φάρσα». Ούτε καν ο οίκος που, όπως φαινόταν στην αρχή θα είχε να αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα από τον πλειοδότη του έργου.

Με ανακοίνωσή του, ο οίκος Sotheby’s επιβεβαιώνει ότι ο πίνακας του Banksy – που προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινότητα όταν ξεκίνησε από μόνος του να αυτοκαταστρέφεται και να μετατρέπεται σε λωρίδες – πωλήθηκε τελικά! Με τίτλο «Το Νέο Έργο Τέχνης που δημιουργήθηκε Love is in the bin, 2018», ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο πίνακας πωλήθηκε στον πλειοδότη που κατέθεσε την μεγαλύτερη προσφορά.
«Ο Banksy δεν κατέστρεψε ένα έργο τέχνης, αντιθέτως δημιούργησε επιτόπου ένα καινούργιο. Μετά την παρέμβαση – έκπληξη το συγκεκριμένο βράδυ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε την πώληση του νέου πίνακα με τίτλο Love is in the bin, το πρώτο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε ζωντανά σε δημοπρασία», δήλωσε σχετικάα ο Alex Branczik, επικεφαλής Σύγχρονης Τέχνης του οίκου Sotheby’s στην Ευρώπη.

Κάπως έτσι μάλιστα δημιουργείται μια νέα μορφή τέχνης: «… έχοντας καταπλήξει όλο τον κόσμο της τέχνης αυτό το απροσδόκητο έργο παραστατικής τέχνης καθιερώθηκε στην παγκόσμια ιστορία ως τέχνη της στιγμής», λέει ο οίκος.

Ο πίνακας του Banksy πριν αυτοκαταστραφεί και ... μετασχηματιστεί.
Ο πίνακας του Banksy πριν αυτοκαταστραφεί και … μετασχηματιστεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά…

Ο βρετανικής καταγωγής street artist έχει «χτυπήσει» με ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν. Εχει καταφέρει να τρυπώσει στο Βρετανικό Μουσείο και να ζωγραφίσει σε ένα προϊστορικό σπήλαιο. Στόλισε το τείχος στη Δυτική Οχθη με ένα περιστέρι με αλεξίσφαιρο γιλέκο στέλνοντας μηνύματα ειρήνης. Οργάνωσε ένα παγκόσμιο χάπενινγκ -διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Συρία, με κοριτσάκια που άφησαν ελεύθερα κόκκινα μπαλόνια σε κεντρικές πλατείες από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Παρίσι. Οι επεμβάσεις του έχουν γίνει επίσης στον Λούβρο, στο Tate Britain, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

«Το γκράφιτι είναι το εντιμότερο είδος τέχνης», λέει. «Ακόμη κι αν χρειάζεται να γλιστράς σαν φάντασμα τις νύχτες, ακόμη κι αν χρειάζεται να λες ψέματα στους δικούς σου ανθρώπους, πάντα το πρωί νιώθεις γεμάτος, ξέροντας πως έχεις εκθέσει στον καλύτερο τοίχο της πόλης κάτι που θα το δουν όλοι, χωρίς να πληρώσουν αντίτιμο, χωρίς να τρομοκρατηθούν…».

Ο ίδιος επιμένει να βλέπει με αντισυμβατική ματιά την τέχνη του, ως μέσο έκφρασης, εξέγερσης, αντίδρασης, ανατροπής. Από την άλλη τα ποσά που «συνωστίζονται» γύρω από το όνομά του είναι ιλιγγιώδη. Αστέρες του Χόλιγουντ δεν διστάζουν να πληρώσουν και μισό εκατομμύριο δολάρια για να αποκτήσουν ένα έργο του.
Ο πιο διάσημος … άγνωστος του κόσμου έχει πει επίσης:

«Άρχισα τη ζωγραφική στο δρόμο, επειδή ήταν ο μόνος τρόπος που θα μου έδινε κατά κάποιο τρόπο ένα χώρο για να κάνω σόου… Τώρα, πρέπει να συνεχίσω τη ζωγραφική στο δρόμο για να αποδείξω στον εαυτό μου ότι δεν ήταν ένα κυνικό σχέδιο. Επιπλέον, εξοικονομώ χρήματα που θα έδινα για να αγοράσω καμβάδες».

… και για να ενισχύει όσους πιστεύει, θα συμπληρώναμε. Χαρακτηριστική περίπτωση η δωρεά του ποσού των 80.000 λιρών σε μια αμφιλεγόμενη ρωσική ομάδα, δύο μέλη της οποίας βρέθηκαν στη φυλακή, κατηγορούμενοι για χουλιγκανισμό.

Καλλιτεχνική ιδιοφυϊα κι υψηλού επιπέδου marketing σημαίνουν Τέχνη, λοιπόν. Που πουλά τον εαυτό της πάρα – μα πάρα – πολύ ακριβά.

Σχόλια

σχόλια