26/08,2016 - ΑΛΛΟ   

Αυλαία για τα Πρέσπεια: Το φεστιβάλ στο εμβληματικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου [πρόγραμμα]

Το μικρό νησί της λίμνης στις Πρέσπες, ο Άγιος Αχίλλειος, είναι εδώ και χρόνια το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια» που πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε καλοκαιριού.

Σε ένα Αγγελοπουλικό τοπίο, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία για τρεις ημέρες να ζήσουν την εμπειρία του ξεχωριστού αυτού Φεστιβάλ.

«Πρέσπες 2016- Μια λόγχη πολιτισμού μπηγμένη στα σύνορα» είναι ο τίτλος των φετινών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για 27ησυνεχή χρονιά στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στην πόλη της Φλώρινας και στον Άγιο Παντελεήμονα της λίμνης Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο. Ενα φεστιβάλ με διεθνή αίγλη και μεγάλη ιστορία.

Η ιστορία
Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί στην Ελλάδα μετά το νησί στα Γιάννενα.
Αρχικά η προσέλευση του κόσμου στο νησί του Αγίου Αχίλλειου γινόταν με βάρκες, τα τελευταία όμως χρόνια έχει δημιουργηθεί γέφυρα και η προσέλευση είναι ευκολότερη. Στο νησί του Αγίου Αχιλλείου υπάρχουν αρχαιολογικά καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με σημαντικότερη τη βασιλική εκκλησία του 10ου αιώνα.

Με φόντο τα μνημεία και το εκκλησάκι του Αγιου Αχίλλειου, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα Πρέσπεια φιλοξενούν δημοφιλή ονόματα και δίνουν μια διαφορετική νότα στο νησί.

Ο Γιώργος Λιάνης προσφέρει την βιβλιοθήκη του στο Αμύνταιο
«Ευτυχής και περήφανος για την πραγματοποίηση και φέτος για 27η συνεχή χρονιά μιας από τις πλέον επιτυχημένες, πολυσυλλεκτικές εκδηλώσεις της χώρας» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο «γεννήτορας» του φεστιβάλ και καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πρέσπεια« Γιώργος Λιάνης.
Την «οφειλή» του μάλιστα στη γενέθλια πόλη, στους γονείς του αλλά και την Ελλάδα («που αρχίζει και τελειώνει σ’ αυτό το κομμάτι γης», όπως λέει) ανταποδίδει φέτος ο Γιώργος Λιάνης με την προσφορά τού συνόλου σχεδόν της προσωπικής του βιβλιοθήκης, πινακοθήκης και του δημοσιογραφικού του αρχείου (από τη δημοσιογραφική του πορεία, που κρατά μισό και πλέον αιώνα) στο νεοανεγερθέν κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αμυνταίου,
Η βιβλιοθήκη και το αρχείο του Γιώργου Λιάνη περιλαμβάνει περί τους 5.000 τόμους βιβλίων και λευκωμάτων, αποκόμματα εφημερίδων (δημοσιογραφικά κείμενα), ηλεκτρονικό υλικό από τις ιστορικές τηλεοπτικές εκπομπές («Ρεπόρτερς»), πίνακες και εικαστικά έργα των Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού κ.ά.
Η βιβλιοθήκη, την οποία έχει κληθεί να εγκαινιάσει το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θα είναι συνδεδεμένη ψηφιακά με τη βιβλιοθήκη της Βουλής.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν Παρασκευή 26 Αυγούστου με το θεατρικό «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι«, παράσταση που θα δοθεί σε αίθουσα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με την Ηρώ Σαΐα.
Παράλληλα στην περιοχή Μικρολίμνη θα εγκαινιασθεί μνημείο σε ένδειξη τιμής της Πολιτείας στον 43χρονο υπαρχιφύλακα-συνοριοφύλακα Ηλία Κωστένη, που έχασε τη ζωή του προ τριετίας (τον Δεκέμβριο του 2013) στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με Αλβανούς κακοποιούς.

Σαββόπουλος-Βιτάλη στον Άγιο Αχίλλειο
Η κεντρική συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου και της Ελένης Βιτάλη θα δοθεί το βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, και τα ερείπια της τρίκλιτης βασιλικής, η οποία χρονολογείται από το τέλος του 10ου μ.Χ. αιώνα.

Χρονάς-Σκαμπαρδώνης για τους πρόσφυγες
Η Κυριακή 29 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό ζήτημα. Θα μιλήσουν οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Ηλίας Νικολακόπουλος, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Οι ομιλητές θα αναφερθούν στο πώς και στο γιατί της προσφυγικής κρίσης, θα εστιάσουν στην επόμενη μέρα του κύματος προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευτεί ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Στη Φλώρινα Μικρούτσικος-Πασχαλίδης
Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας, θα δώσουν συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης.
Ο Οργανισμός των Πρεσπών στηρίζει και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Άγιο Παντελεήμονα, στη λίμνη Βεγορίτιδα Αμυνταίου.

Αυλαία με Ρουβά

Το βράδυ της Δευτέρας, 29 Αυγούστου, θα δώσουν συναυλία ο Σάκης Ρουβάς σε συνεργασία με καλλιτέχνες και παραδοσιακά συγκροτήματα από τη ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Σχόλια

σχόλια