22/01,2017 - ΜΟΥΣΙΚΗ   

Αγαπημένα ελληνικά τραγούδια των 90’s

Μια εποχή διαφορετική από όλες τις άλλες, αρχές 90΄s μια εποχή όπου η ελληνική μουσική εμπορευματοποιείται και οι δίσκοι αρχίζουν να λέγονται χρυσοί και πλατινένιοι.

Αρχές του 90΄s πολλοί νέοι και ταλαντούχοι τραγουδιστές αρχίζουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ελληνική μουσική βιομηχανία η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Ας γνωρίσουμε τα αστέρια μιας περασμένης εποχής.

Το 1990 η Σοφία Αρβανίτη με τον Μιχάλη Ρακιτζή μας τραγουδά “Μη μου μιλάς για καλοκαίρια” και ο δίσκος γίνεται πλατινένιος.
Ορκίσου- Αλέξια

Από το άλμπουμ ‘Έλα μια νύχτα’ σε στίχους του Γιώργου Μίτσιγγα και μουσική του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου.

Δυνατά-Ελευθερία Αρβανιτάκη

Από το άλμπουμ ‘Μένω εκτός’, την τέταρτη δισκογραφική δουλειά της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Ara Dinkjian.

Το 1992 Άννα Βίσση τραγουδά “Λάμπω”

Τη χρονιά εκείνη η Άννα Βίσση βραβεύεται “Καλλιτέχνης της Χρονιάς” στην απονομή των βραβείων Pop-Corn, ανάμεσα σε τεράστια ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, η Βίσση κυκλοφόρησε τον δίσκο Λάμπω.

Εν συνεχεία έχουμε τον Γιώργο Αλκαίο με το τραγούδι Τι-τι

Το 1992, ο Αλκαίος κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με το όνομα Με λίγο…τρακ. το Τι-τι ήταν το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε από αυτό το άλμπουμ, σε στίχους της Εύης Δρούτσας και μουσική του Khaleb Cheb.

Έτος 1993 Δεν είσαι έρωτας εσύ-2002GR

Κυκλοφόρησε το 1993 στο LP ‘Τα επόμενα βράδια’, σε στίχους Μιχάλη Αβατάγγελου και μουσική Γιάννη Σπανού.

Κώστας Μπίγαλης και Μικρή μου μέλισσα

Ο δίσκος ‘Μικρή μου μέλισσα κυκλοφόρησε το 1993 και με κεκτημένη ταχύτητα γίνεται Χρυσός και Πλατινένιος! Τραγούδια όπως η “Μέλισσα”, “Της Μονεμβασιάς τα κάστρα”, “Η κόρη του περιπτερά”, “Άγριες νύχτες”, “Το παρεάκι μου και εγώ”, λατρεύτηκαν από το κοινό.

Έτος 1994 Ο Χρήστος Δάντης τραγουδά, “Κάποιος σ ’αγαπάει”

Από το LP ‘Δάντης 4’ σε στίχους & μουσική Γιάννη Καραλή. Στον δίσκο αυτό περιέχονται επίσης η επιτυχίες ‘Ψάξε με’, ‘Μωρό μου εσύ’ και η διασκευή του τραγουδιού ‘Come together’ από τους Beatles.

Μη με συγκρίνεις – Καίτη Γαρμπή.

Το 1994 η Καίτη Γαρμπή κυκλοφορεί το έκτο άλμπουμ της ‘Ατόφιο χρυσάφι’, που περιέχει 10 τραγούδια των Κώστα Τουρνά και Φοίβου. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος και είχε πολλές επιτυχίες. Τα τραγούδια «Ατόφιο χρυσάφι», «Ξυπόλυτη χορεύω» και «Μη με συγκρίνεις» του Τουρνά καθιερώνουν πια τη Γαρμπή ως πρώτο όνομα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον τότε παραγωγό της, Γιάννη Δουλάμη, το «Μη με συγκρίνεις» αποτέλεσε τη βάση για την καριέρα της τραγουδίστριας.

Το 1995 τα ξύλινα σπαθιά μας τραγουδούν “Λιωμένο παγωτό”

Κι όμως είμαι ακόμα εδώ μας τραγούδησαν τα Ξύλινα Σπαθιά το 1995… Από το άλμπουμ τους ‘Πέρα απ’ τις πόλεις της ασφάλτου’.

Εποχή σταθμός όπου η hip hop σκηνή μας άφησε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της. “Άκου μάνα” Active Member

Πρόκειται για το συγκρότημα που κυκλοφόρησε τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο. To ‘Άκου μάνα΄ είναι από το τρίτο άλμπουμ τους ‘Το μεγάλο κόλπο’.

Το 1996 ο Θάνος Καλλίρης μας τραγουδά το “Αγάπη καλοκαιρινή” Στίχοι και μουσική: Φοίβος, από το άλμπουμ ‘Μονάχα την ψυχή σου’.
Στην ποπ σκηνή βλέπουμε τον Σάκη Ρουβά να μας τραγουδά “Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα”

Το τραγούδι ήταν η πρώτη επιτυχία του δίσκου ‘Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα’. Το τραγούδι υπογράφουν η Ναταλία Γερμανού σε στίχους και ο Νίκος Καρβέλας σε μουσική.

Το 1997 ο Πέτρος Θεοτοκάτος μας τραγουδά “Θα χαθώ”

Το τραγούδι είναι από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Πέτρου Θεοτοκάτου ‘ Το πιστόλι στο πιάτο’.

Ένα ακόμα αστέρι γεννιέται, η Δέσποινα Βανδή και μας τραγουδά “Περιττός”

Το 1997 η Βανδή συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον συνθέτη και στιχουργό Φοίβο, ο οποίος έγραψε τα τραγούδια για το άλμπουμ Δέκα Εντολές, το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο.

Το 1998 οι Πυξ-Λαξ μας τραγουδούν “Μοναξιά μου όλα”

Από το άλμπουμ ‘Στίλβη’, που κυκλοφόρησε το 1998, έγινε πλατινένιο και περιέχει τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα όπως τα Μοναξιά μου όλα, Μια συνουσία μυστική, Έπαψες αγάπη να θυμίζεις.

Το 1999 η Άντζελα Δημητρίου τραγουδά “Μαργαρίτες”

Το 1999 η Άντζελα Δημητρίου κυκλοφορεί τον δίσκο ‘Κάνε στην άκρη’ και γίνεται χρυσός και πλατινένιος.

Αυτές ήταν κάποιες από τις πιο γνωστές επιτυχίες των 90΄s όπου ενηλικιώθηκε και ερωτεύτηκε μια ολόκληρη γενιά.

Σχόλια

σχόλια