Η Βουλή καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζει στη χώρα στον αυτοπροσδιορισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «πράξη πολιτικής γενναιότητας», αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς, όπως είπε, «γίναμε κοινωνοί πιέσεων, που επιχειρούν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν».

Ο κ. Τσίπρας ίσως είδε για πρώτη φορά να διαρρηγνύεται η κυβερνητική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γι αυτό και χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους προκειμένου να πείσει τουλάχιστον τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κι εκεί υπάρχουν αντιδράσεις γι το νομοσχέδιο και το όριο ηλικίας. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μίλησε σαν το πρόβλημα να αφορά αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, την στιγμή που ακόμη και στη Σουηδία που έχει περάσει αυτός ο νόμος, τα άτομα που έχουν πάει να δηλώσουν αλλαγή φύλου είναι το 0,01% της χώρας…

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «γενναίες προοδευτικές τομές» και υπογράμμισε ότι καμία παράδοση, θρησκεία ή οικογένεια δεν μπορεί να επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο. «Όλοι σκεφτήκαμε το πρόβλημα, σκοντάφτοντας πολλές φορές σε ανθρώπινες τραγωδίες» συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς είμαστε με τους στιγματισμένους, τους καταπιεσμένους».

«Οι αρνητές της συλλογικής προόδου καταφεύγουν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι «έτσι έχουν τα πράγματα»» σημείωσε.

Και προσέθεσε: «Όμως, η συλλογική πρόοδος μιας κοινωνίας, έγκειται στη διαρκή μάχη για την άρση των συνεπειών αυτού του αποκρουστικού ισχυρισμού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της υπεράσπισης και διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.

«Στην Ελλάδα του 2017 η συζήτηση για διεύρυνση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει στη βάση συνέχισης περιθωριοποίησης» τόνισε ακόμη.